jeg Muk og hudbetændelse

Vi drukner i mudder….

Det regner i Danmark….hver dag. Og det har det gjort længe.

Faktisk hele efteråret og vinteren. Jorden er for længst mættet med vand, og vi har nye søer og mudder overalt.

Vandet stiller os over for en hel ny række udfordringer i vores hestehold. Problemer vi ikke er vant til at håndtere.

Når jeg kører rundt i landet, er det det det samme syn der møder mig alle steder. Oversvømmede marker, folde hvor der ikke er et ærligt græsstrå tilbage, men fulde af mudder. Og heste der står i mudder til midt på piberne. De bevæger sig ikke så meget. Selv luftefolde er fulde af mudder.

I heste vældfærdens tegn skal hestene være ude så lang tid som muligt, helst 8-10 timer dagligt!

Jeg spørger bare mig selv om vi nødvendigvis kan definere hestevældfærd på denne måde?

Dagene tiltager i længde, og i takt hermed skal hestene være mere ude. Fair nok….under normale forudsætninger, og normalt vejrlig. Men vores vejr lige nu er altså uden for nummer.

Jeg vil ikke gå ind i debatten omhandlende global opvarmning, og klimaændringer, men mere blot forholde mig til at vi har et ekstremt vejr lige nu.

Kunne man stille sig selv det spørgsmål, om hestene var bedre tjent med en kortere luftetur på fold, og så komme i tørvejr, og spise hø, og at vi så opprioriterer at ride noget mere på dem. Om det så bare er en gåtur eller skridttur senere på dagen har det berettigelse.

Noget andet er at når en hest har stået på en kold og mudret fold hele dagen, har den så den energi tilbage som vi gerne vil bruge til at ride på den?

Hesten bruger mere energi, end vi regner med , til vedligehold, holde varmen (kulde der slår op under bugen, fra en vandig / mudret overflade).

Heste der står meget ude, på fold, i det vejr vi har lige nu, er trætte når de kommer ind. Det har så den fordel at de er meget rolige på stald, efterfølgende, men vi kan jo ikke gøre tingene op på den måde.

Sundhed……

Når hestene står dagligt, mange timer i mudder, sker der også andre uhensigtsmæssige ting. Deres hove begynder at tage skade. Hornet bliver blødt, med det resultat at hovene ikke har den modstandskraft som de plejer at have.

Vedvarende vand og mudder gør, at der fra de underliggende lag kommer flintesten op til overfladen.

Skarpe sten og bløde hove giver en øget frekvens af hovbylder. Mange hovbylder!

Samtidig slides hovene meget mere end normalt, hvilket vil sige at heste som under en ”normal vinter” kan gå uden sko, lige pludselig har slidt hovene helt ned, og har brug for hjælp, og eventuel skoning.

Det at hestenes hove er bløde er et alvorligt og stort problem på nuværende tidspunkt.

Et forsigtigt estimat vil være at det kræver mindst to måneder med optørring, ingen regn, og våde folde, før hovene er ved at være tilbage til normal styrke.

Glatte folde

Jeg ser også en stigning i antallet af skader på folden. Foldene er så glatte på nuværende tidspunkt, at vi ser flere og flere udskridningsskader. Seneskader ser vi ofte i relation til ridehesten, men….

Lige nu ser vi skader på hestene der går på fold på blandt andet bøjesenerne. Skaderne er særdeles voldsomme, og sidder typisk oppe af hesten pibe, og omkring forknæet. Skaderne er så voldsomme at det, i symptomer, ser ud som om at hesten har et knoglebrud, eller en meget voldsom hovbyld. Det er det bare ikke. Jeg er overbevist om at foldene, og det at de er så glatte er en stor synder her.

En anden ting jeg bliver nødt til at nævne er genoptræning efter en given skade. Foldenes beskaffenhed pt, mudder og glatte overflader, harmonerer slet ikke med en kontrolleret og velovervejet genoptræning. Jeg støder på udsagn fra hesteejere om at det er synd for hesten at atden ikke kommer på fold. Varet er klart og tydeligt – Nej! Er det ikke mere synd for hesten at den for det første ikke heler om, samt at vi risikerer at skaden bliver meget værre! Der må vi altså som hesteejer yde en større indsats, g holde hesten væk fra folden, og kontrolleret motionere den på en anden måde.

Hvad skal vi gøre?

Jeg har ikke en forkromet løsning på udfordringerne omkring fold mm .

Men jeg vil stille et spørgsmål….. vi kigger blindt på at at hestene skal være ude hele dagen, lige meget hvad. Vi skal være gode ved hesten, og vi tænker meget på hestevældfærd.

Men kig lidt på foldene, og tænk over hvad hestevældfærd egentlig indebærer!

Kunne vi, i en periode, gøre tingene lidt anderledes. Det kan godt være at det tager lidt mere tid, at vi skal arbejde mere med hesten, og give den lidt mindre fold tid. En del mindre foldtid.

Hvis hesten står på folden, med bagenden op mod vinden, og bare står…. Ville den så ikke være bedre tilpas med at stå i en tør boks, og spise hø. Og at vi så tager den ud nogle gange i løbet af dagen i stedet?

Og at vi vurderer. Rider vi på hesten, er det måske meget rart for hest og rytter, at hesten har noget energi at arbejde med! Og ikke har brugt det hele på at holde varmen, og manøvrere rundt i et mudret bunddække

Samtidig vil jeg også henlede opmærksomheden på mængden af skader. Når vi ser en øget risiko, og en øget frekvens af skader på marken bør vi tænke os om, og gøre tingene lidt anderledes.

Og hvis vi ødelægger alle vores folde nu, hvad skal de så gå når det bliver forår og sommer?

Konklusivt kan siges…….

Hestevældfærd er mange ting. Og kan ikke ene og alene gøres op i hvor meget hesten går på fold!

Tænk dig om, på hestens vegne!

 

 

 

Del indlæg Tweet Pin It
Tidligere indlægDynamisk Endoskopi
da_DK